12.6 C
Białogard
niedziela, 28 kwietnia, 2024
- REKLAMA -spot_img

Konkurs dla wytwórców kulinarnych produktów regionalnych

Poszukiwane są lokalne i regionalne wyroby, osadzone w polskiej tradycji, od lat wytwarzane tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ruszył regionalny etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Zgłoszenia przyjmowane są do 6 lipca br.

 Zachęcam do udziału w tegorocznej edycji tego kulinarnego konkursu, który łączy ludzi z różnych zakątków naszego województwa, skupionych wokół wspólnej pasji, opartej na produktach żywnościowych przygotowywanych według tradycyjnych receptur – mówi wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Kustosz.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo  Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XXII przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP.

Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu regionalnym za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego.

W konkursie na poziomie regionalnym udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia.

Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.

Aby wziąć udział w konkursie, należy do 6 lipca wypełnić zgłoszenie i przesłać je do:

Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego – Marszałka Józefa Piłsudskiego 40, 70-421 Szczecin, z dopiskiem: Wydział Rolnictwa i Rybactwa konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Dodatkowe informacje i wzór formularza dostępne są na stronie internetowej: www.wrir.wzp.pl

Wojewódzki finał odbędzie się 26 sierpnia br. w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej. Do zdobycia są nagrody rzeczowe oraz nominacja do nagrody honorowej „Perła 2023”. Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 30 września br. podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

www.wrir.wzp.pl

- REKLAMA -
NAJŚWIEŻE AKTUALNOŚCI
- REKLAMA -
NAJPOPULARNIEJSZE
- REKLAMA -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj